VACATURES   |   BLOG   |    tel. 0416 - 65 05 56Restaurant Yutakana op InstagramRestaurant Yutakana op Facebook

Yutakana Sushi Waalwijk
Sushi restaurant Waalwijk
Yutakana Sushi Waalwijk
Dé plek om te gaan eten in de regio Waalwijk, Kaatsheuvel en Tilburg
Japans restaurant Waalwijk
Sushi restaurant Waalwijk
Oosterse keuken Waalwijk
Aziatische keuken
Yutakana Japans Sushi restaurant Waalwijk
Japans Sushi restaurant

Hoe eet je met stokjes? 

We beginnen met de grootste uitdaging voor menig sushi-eter; het eten met stokjes! Als je eenmaal weet hoe het moet, is het helemaal niet moeilijk. Als je in het restaurant aankomt, zitten je stokjes meestal nog aan elkaar. Je breekt ze uit elkaar en daar waar de stokje aan elkaar zaten, is de achterkant. Je pakt de sushi dus op met de andere kant. Eerst pak je één stokje die je tussen je duim en je ringvinger klemt. Daarna leg je met je vrije hand het andere stokje tussen je duim, wijsvinger en middelvinger zoals onderstaande afbeelding. 

 

Mocht je blijven oefenen en het wil maar niet lukken, dan zijn er gelukkig ook nog andere mogelijkheden. Je kunt in het restaurant ook om “hulpstokjes” vragen. Dit zijn stokjes die aan de achterkant verbonden zijn met elastiekjes en een stukje opgevouwen papier ertussen, zodat de stokjes als een knijper werken. 

Wat moet je met stokjes eten en wat niet? 

Wanneer je in een sushi restaurant zit, heb je vaak de neiging om alles met je stokjes te eten. Sommige dingen kun je ook wat makkelijker pakken dan andere dingen. Wist je dat je niet alles met stokjes hoeft te eten? De Japanners eten zelfs vaker sushi met hun handen dan met stokjes… Maki is namelijk perfect om met je handen te eten en dat is ook hoe de etiquette het voorschrijft. Nigiri eet je daarentegen weer met je stokjes. 

Gember en wasabi bij je sushi

Er bestaan ook wat misvattingen over het gebruik van gember en wasabi bij je sushi. Veel mensen roeren de wasabi bijvoorbeeld door de sojasaus heen, maar in Japan is dat echt not done. Je kunt een beetje wasabi op je sushi doen voor een wat pittigere smaak. Dat is dan weer wat mensen wel vaak doen met gember, terwijl gember juist bedoeld is om je smaak te neutraliseren voordat je een nieuwe soort sushi eet. 

Hoe dip je je sushi in de sojasaus?

Ook bij het dippen van de sushi in de sojasaus, gaat er soms wat verkeerd. Er zijn mensen die van de zoute smaak houden en de sushi daarom helemaal onderdompelen in de sojasaus; dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bij een maki dip je de sushi even kort met de rijstkant in de sojasaus. De meeste mensen dippen een nigiri juist met de rijstkant in de sojasaus, maar het is juist de bedoeling om de vis in de sojasaus te dippen.